Besök hyttan

Välkommen in i värmen!

Hytta och butik flyttade under böjan av 2017 till nya lokaler, i gamla mejeriet i Bollnäs. Här har vi öppet ons-fre 11-17, lör-sön 11-15. Midsommarhelgen (fre-sön) stängt. Välkommen att se dig om i butiken och förundras över att en vanlig flaska kan få så många nya skepnader och användningsområden. Vecka 25-31 kan du se hur tillverkningen går till onsdag-fredag kl. 12-14.

Ur gästboken

Trevligt och inspirerande. Mer Berlin än Bollnäs!

Hanna & Ola Beijer, Uppsala

Så mycket fint, så roliga idéer och så inspirerande!

Mette & Christer

Prova på

Sätt dig i glasblåsarbänken framför invärmningsugnen. Det första du slås av är förmodligen värmen från den 1200 grader varma ugnen som bara står en liten bit bort.

För att kunna arbeta med glaset får du låna handskar och ett armskydd som håller borta den värsta värmen. Jag hjälper dig att ta ut flaskan ur kylugnen och värma den i invärmningsugnen. När glaset blivit tillräckligt varmt har det en konsistens lite trögare än sirap, och då är det dags att med hjälp av glasblåsarnas universalverktyg skärsaxen forma flaskan till ett dricksglas eller en vas - eller något helt annat!

Vad kan man göra?
Om du inte meddelar några särskilda önskemål lägger jag in 33 cl-flaskor i klarglas som enkelt kan formas till dricksglas. Just den flaskan som jag använder vid prova på är enkel att jobba med. Om du har egna idéer eller andra önskemål så säg till vid bokning. Det går att göra skålar av sylt/konservburkar, du kan också göra glas av barnmatsburkar eller ölflaskor (säg till i förväg om du vill ha någon särskild sort), eller tillverka dina egna ljuslyktor. Eller någonting helt annat. Fundera gärna lite i förväg på vad du vill göra.

Vilka dagar och tider gäller?
Så länge jag inte är uppbokad på annat går veckans alla dagar bra, vi kommer överens om en tid. OBS att vi inte tar emot bokningar januari-april 2017 p.g.a. flytt.

Vad kostar det?
Du betalar 650 SEK för att prova på i 30 minuter. Glasen som du tillverkar ingår givetvis i kostnaden. Vill du ge bort en prova på-upplevelse till någon finns givetvis presentkort som du kan ge. Köp direkt här!

När kan man hämta glasen?
Glasen kan tidigast hämtas dagen efter omformningen. Det beror på att glasen måste kylas ner sakta (11-12 timmar), annars bildas spänningar och de spricker.
Jag kan självklart skicka glasen till dig om du inte har möjlighet att hämta dem. Fraktkostnad tillkommer då.

Vad ska man tänka på?
Det kan vara bra att ha en tunn, långärmad tröja/skjorta på sig. Om du tycker det är jobbigt med starkt ljus så rekommenderar jag dig att ta med solglasögon.

 

Ge bort en prova på-upplevelse i present

Den perfekta presenten till den som redan har allt. Eller en rolig aktivitet på möhippan/svensexan.
Köp presentkort

Gå kurs

Vi erbjuder kurser i omformningstekniken vid utvalda tillfällen under vår och höst. Våren 2017 ligger kurserna senare än vanligt p.g.a. flytt. Kursen är fullbokad, nästa tillfälle blir i höst. Datum släpps under sommaren, anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan så får du information direkt när kurserna är planerade.

9-11 juni fullbokad.

Varje deltagare lär sig att forma dricksglas och enklare vaser av engångsglas. Inga förkunskaper krävs.

Tiderna är 10-17. Välj själv om du vill gå 2 eller 3 dagar.
Pris: 2800 kr för 2 dagar, 4100 kr för 3 dagar. Priserna är angivna inklusive 25% moms. I kursavgiften ingår alla kringkostnader och materielkostnader, flaskor och burkar, kaffe och gott fika, dokumentation och givetvis de glas du tillverkar. Anmäl dig vi formuläret nedan. När vi mottagit din anmälan får du en faktura på kursavgiften, och först när den är betald är du garanterad din plats.

Anmäl dig till nyhetsbrevet nedan så får du information så snart planeringen är klar för kommande tillfällen.

Gruppresor och studiebesök

Jag tar gärna emot ert sällskap på en överenskommen tid. Jag visar er lokalerna och förklarar hur omformningstekniken fungerar, från att jag tar emot en flaska till den står som en helt annan produkt på mina hyllor. Jag berättar om hur det kommer sig att jag blev glasblåsare och varför jag startade just en återbrukshytta. Ni får se hur arbetet går till vid ugnen, där glaset blir mjukt och magin händer.

Studiebesöket tar ca 1 timme och innehåller även tid för att titta runt och handla. Priset är 1000 kr ink. 25% moms. 30 sittplatser finns. Mejla eller ring för att boka ert studiebesök, jag nås på anny@aterbrukshyttan.se eller 070-22 62 102

Välkommen in i värmen för att hänföras av glaset och se hur gamla flaskor och burkar får nytt liv hos Återbrukshyttan!